Už nějakou dobu mám v hlavě (vlastně už od doby založení blogu) myšlenku skloubit vše dohromady. Mít lifestyle blog se vším všudy- tím pádem i s velkou částí mě a to s vařením a pečením. Co jsem sem chtěla vnést je “zdravější” pečení a vaření pro děti.
Pravdou je, že nikdy nebudu mít vše Raw, Bez cukru, Bez lepku, atd. Ale o co se snažím je přizpůsobovat stravu zdravější verzi.
Tentokrát jsem zkoušela lívance na jiný způsob. My jsme totiž milovníky nedělních snídaní a ty měkoučké placičky nemůžou nikdy chybět!
Skvělé je, že nemusíte čekat na kvásek a pokud máte rádi krupici (a teda hlavně vaše ratolesti), tato variace je něco pro vás a určitě vyzkoušejte 🙂
4 porce
cca 30 min
INGERIENCE:
250ml mléka
80g krupice
3 vejce
sůl
250g tvarohu (já použila nízkotučný)
60g celozrnné mouky (třeba špaldová)
45g domácího vanilkového cukru (zmixuji 1/2kg třtinového cukru s jedním celým vanilkovým luskem)- pokud chcete sladší verzi, přidejte víc cukru.
vanilkový jogurt (koupila jsem řecký)
domácí jahodový džem
kokosový olej (na potření pánve)
POSTUP:
1. Do teplého mléka vmícháme krupici a necháme zhruba 5 minut odpočinout, než se krupice “nacucne”. Zatím oddělíme žloutky od bílků. Bílky pak vyšleháme do sněhu se špetkou soli.
2. Tvaroh vyšleháme se žloutky a krupicí s mlékem. Přidáme mouku, vanilkový cukr a ještě jednou pořádně promícháme. Do směsi postupně přidáváme části sněhu a opatrně vše spojíme.
3. Potřeme pánev olejem (používám kokosový, lívance mi tak více chutnají) a naběračkou vylejeme lívanec (počkejte než je pánev dost horká, aby se vám těsto nerozteklo). Pokud máte pánev přímo na lívance, tak máte vyhráno 🙂 Já se pokoušela dělat i různé tvary, dětem to přijde zábavné a více mi snědí- třeba takový medvěd je velmi jednoduchý. Stačí si vylít kolečko a pak dvě uši 🙂
Pečeme z obou stran cca 3 min.
4. Podáváme třeba s vanilkovým jogurtem a džemem. Nebo ovocem 🙂 Nebo i medem, fantazii se meze nekladou.
Žádné komentáře