RECEPTY DĚTEM

KRUPICOVO- TVAROHOVÉ LÍVANCE

27. 2. 2018

Už nějakou dobu mám v hlavě (vlastně už od doby založení blogu) myšlenku skloubit vše dohromady. Mít lifestyle blog se vším všudy- tím pádem i s velkou částí mě a to s vařením a pečením. Co jsem sem chtěla vnést je “zdravější” pečení a vaření pro děti.

Pravdou je, že nikdy nebudu mít vše Raw, Bez cukru, Bez lepku, atd. Ale o co se snažím je přizpůsobovat stravu zdravější verzi.

Tentokrát jsem zkoušela lívance na jiný způsob. My jsme totiž milovníky nedělních snídaní a ty měkoučké placičky nemůžou nikdy chybět!

Skvělé je, že nemusíte čekat na kvásek a pokud máte rádi krupici (a teda hlavně vaše ratolesti), tato variace je něco pro vás a určitě vyzkoušejte 🙂

4 porce

cca 30 min

INGERIENCE:

250ml mléka

80g krupice

3 vejce

sůl

250g tvarohu (já použila nízkotučný)

60g celozrnné mouky (třeba špaldová)

45g domácího vanilkového cukru (zmixuji 1/2kg třtinového cukru s jedním celým vanilkovým luskem)- pokud chcete sladší verzi, přidejte víc cukru.

vanilkový jogurt (koupila jsem řecký)

domácí jahodový džem

kokosový olej (na potření pánve)

POSTUP:

1. Do teplého mléka vmícháme krupici a necháme zhruba 5 minut odpočinout, než se krupice “nacucne”. Zatím oddělíme žloutky od bílků. Bílky pak vyšleháme do sněhu se špetkou soli.

2. Tvaroh vyšleháme se žloutky a krupicí s mlékem. Přidáme mouku, vanilkový cukr a ještě jednou pořádně promícháme. Do směsi postupně přidáváme části sněhu a opatrně vše spojíme.

3. Potřeme pánev olejem (používám kokosový, lívance mi tak více chutnají) a naběračkou vylejeme lívanec (počkejte než je pánev dost horká, aby se vám těsto nerozteklo). Pokud máte pánev přímo na lívance, tak máte vyhráno 🙂 Já se pokoušela dělat i různé tvary, dětem to přijde zábavné a více mi snědí- třeba takový medvěd je velmi jednoduchý. Stačí si vylít kolečko a pak dvě uši 🙂

Pečeme z obou stran cca 3 min.

4. Podáváme třeba s vanilkovým jogurtem a džemem. Nebo ovocem 🙂 Nebo i medem, fantazii se meze nekladou.

Dobrou chuť!

    Odpovědět